Nikon D850 in 2021: Is hij het nog waard?

24 Augustus 2017, de releasedatum van de Nikon D850, is inmiddels al weer even geleden. Deze spiegelreflexcamera was zó gewild dat Nikon minder dan 10% van alle pre-orders kon verzenden op de eerste dag. De camera beloofde ook een enorme stap vooruit te zijn qua technologie. Daarnaast is de camera een stuk betaalbaarder dan vergelijkbare professionele spiegelreflexcamera’s, wat dit professionele toestel ook voor de hobbyist de overweging waard maakt. Na release heeft de D850 menig award gewonnen voor zijn prachtige prestaties. Inmiddels zijn we enkele jaren verder. Als je nu op zoek bent naar een professionele DSLR, is de D850 van Nikon dan nog een goede keuze? En welke geheugenkaart moet je hierbij aanschaffen?

Wil je de vergelijking maken met een nieuwere systeemcamera van Nikon? Lees dan ook de blogtekst over dit type camera!

Type cameraDSLR / Spiegelreflexcamera
Geschikt voorSport- en actiefotografie, professioneel gebruik
Ondersteuning4K 30FPS, Full HD 60FPS
Aantal Megapixels45.7 CMOS sensor
Type beeldschermTilting TFT Touch-sensitive LCD
VerbindingsmogelijkhedenGPS, Wi-Fi, Bluetooth
Geheugenkaartsloten1x XQD / CFExpress Type-B, 1x SD, SDHC, SDXC UHS-II
Gewicht1270 gram

Zijn de technische specificaties nog relevant?

De spiegelreflexcamera van Nikon, de Nikon D850. Met een CFExpress geheugenkaart.

Hoewel deze vraag makkelijk en kort beantwoord kan worden, laten we je graag zelf tot een conclusie komen. Met zijn 45.7MP CMOS sensor waar veel bodies van vandaag niet eens over beschikken maak je prachtige foto’s. In de hoogste resoluties schiet je tot wel 7 beelden per seconde. Hiervoor is het wel verstandig om gebruik te maken van een CFExpress Type-B kaart. De D850 body is compatibel met de beste AF NIKKOR lenzen waaronder de Type G, E en D lenzen. Het autofocussysteem van deze spiegelreflexcamera met 153 focuspunten doet zeker niet onder voor de nieuwere versies. Ook voor video is deze camera een geweldige keuze. 4K 30FPS is tot op heden een zeer gangbare maximale resolutie. De ingebouwde microfoon beschikt over ruisonderdrukking waardoor je alleen het geluid opneemt dat je wilt hebben. Zowel voor foto als video is de Nikon D850 zeker nog een hele goede keuze. Laten we ook de 8K Time-Lapse en de 120FPS slow-motion functies niet vergeten. De Nikon D850 levert absolute topkwaliteit, ook nu nog.
Vergeet alleen niet dat je voor deze functies een hele snelle geheugenkaart nodig hebt.

Geheugenkaarten voor de Nikon D850

De Nikon D850 met alle typen geheugenkaarten dat past bij deze spiegelreflexcamera. Een SD kaart, CFExpress kaart en een XQD geheugenkaart.

Logischerwijs maakt deze camera gebruik van snelle geheugenkaarten. De camera is voorzien van één XQD slot en één UHS-II SD kaart slot. Later is er ook een firmware update uitgebracht die het gebruik van CFExpress type-B kaarten mogelijk maakt. Gezien de veel hogere prestaties van CFExpress Type-B ten opzichte van XQD kaarten, is het aan te raden om altijd voor CFExpress te kiezen, temeer omdat de kaarten vergelijkbare prijzen hebben. Een zeer geschikte kaart voor deze camera is de Lexar Professional CFExpress Type B. Met zijn hoge lees- en schrijfsnelheden van 1750MB/s en 1000 MB/s respectievelijk is deze geheugenkaart uitermate geschikt voor gebruik in de Nikon D850.

De toekomst voor professionele spiegelreflexcamera’s

De Nikon D850 met een CFExpress geheugenkaart van SanDisk.

Hoewel niemand weet wat de toekomst zal brengen als het gaat om revoluties op het gebied van technische specificaties, kunnen we zeker wel stellen dat de Nikon D850 klaar was (en nog steeds is!) voor de toekomst. Zowel de professional als de serieuze hobbyist zal in de Nikon D850 een toekomstbestendige metgezel vinden om keer op keer verbluffende opnames mee te kunnen maken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.